Permittering i Variant

Odd Morten Sveås
Variant
Published in
4 min readDec 6, 2023

--

Forrige uke var kanskje min tyngste uke i Variant

Forrige uke var kanskje den tyngste uken jeg har opplevd i Variant. Etter nøye gjennomgang av prognosene for neste år og spesielt første kvartal så vi at lønnsomheten og risikoen var for stor både i Trondheim og Oslo. I praksis vil det si at vi akkurat nå har ikke tilstrekkelig oppdrag til å dekke til lønns- og driftskostnader. På fredag måtte vi derfor sende ut permitteringsvarsel til flere ansatte både i Oslo og Trondheim.

Det er først og fremst første kvartal som bekymrer oss. Dette er tradisjonelt vårt sterkeste kvartal. Dette kvartalet har mange arbeidsdager og vanligvis moderat med nyansettelser. Nyansettelser gir gjerne litt lavt belegg den aller første tiden. Så når prognosene for det kvartalet med de beste resultatforutsetningene ikke gir tilstrekkelig soliditet må vi handle forsvarlig og gjøre nødvendige grep. Her har vi som selskap og ledelse ikke lyktes i å nå våre mål. Dette er veldig beklagelig, og vi er virkelig lei oss for de ulempene vi påfører flere ansatte.

Hvordan har vi havnet her?

Dette henger først og fremst sammen med det markedet vi opplever. Norges- og verdensøkonomien er som kjent merkbart kjøligere enn den har vært tidligere. Dette sammenfaller med færre offentlig store investeringer og et politisk ønske om å redusere offentlig konsulentkjøp. Vi ser også at flere offentlige aktører i større grad evner å rekruttere kompetanse selv enn tidligere. Summen av dette er at det er færre oppdrag og flere konkurrenter om oppdragene.

Vi har bevisst valgt å være et selskap som ansetter unge mennesker. Allerede fra første driftsår ansatte vi folk rett fra skolen. Dette i seg selv er ikke nødvendigvis rent bedriftsøkonomisk den aller mest lønnsomme strategien. Derimot stemmer dette med verdiene våre og ambisjonene våre. Vi skal endre samfunnet vi lever i, og da må vi blant annet ha med unge mennesker. Vi er også overbevist om at kontinuerlig tilførsel av unge perspektiver og pågangsmot gjør oss bedre istand til å lage gode løsninger for våre kunder. Så at vi har denne rekrutteringstrategien det mener vi fortsatt er riktig, og angrer ikke på.

I det markedet vi opererer i nå, er konsulenter med korte CVer derimot en liten ulempe. I konkurranse om oppdrag møter vi gjerne 20 og 30 konkurrenter og mange med både 15 og 25 års erfaring. Slik var det ikke for noe tid tilbake. Konsekvensene av dette er at vi har vunnet for få oppdrag mot slutten av dette året, og inn i 2024.

Kunne vi tatt grep tidligere?

Det er ikke slik at vi nå i midten av november først oppdaget at markedet har vært i endring. Pilene har pekt i feil retning lenge, og allerede ved sommeren så vi at nå kom et tydelig taktskifte. Burde vi gjort ting annerledes da? Kostnadsstrukturen i et konsulentselskap består av i stor grad av lønnskostnader. I 2023 ligger vi på 87% lønn, og 13% andre kostnader. Skulle vi tatt grep som hadde gitt effekt måtte vi jobbet med lønnskostnader. Enten gjennom permitteringer som nå, eller som mange av våre konkurrenter gjorde: å kansellere avtaler med nyutdannede. Avtaler vi gjorde et år i forveien.

Variant har en stor fordel, våre eiere jobber i selskapet, og har ingen absolutte resultatkrav på så og så mange prosent resultatgrad. Da vi tidlig i år så at prognosene for året ikke lenger lot seg oppfylle uten å redusere antallet varianter senket vi kravene til lønnsomhet. Det var viktigere for oss å ha med oss alle gode kollegaer, og overholde de avtalene vi hadde lagt. Dette kan ikke alle selskaper gjøre, og med den konsekvens at mange terminerte avtaler med sårbare studenter.

Hvis vi hadde valgt en annen strategi i sommer kan det hende det hadde sett annerledes ut i dag uten at det er helt sikkert. Blant annet har vi i Oslo fleste parten av nyudannede i oppdrag. Uansett angrer vi ikke på valg vi gjorde i sommer og i høst. Ingen av mine kollegaer skulle vi vært for uten.

Hva gjør vi nå?

Ved å permittere kollegaer påfører vi dem store ulemper, både økonomisk og ikke minst mentalt. Det er selvsagt forskjellig hvordan mennesker reagerer og tåler slike påkjenninger, men vi gjør alt vi kan for å redusere ulempene. Permitterte har selvsagt fortsatt tilgang til ansattgodene som før, og vi sparer fortsatt i obligatorisk tjenestepensjon. Videre vil vi hente tilbake alle for variantdager og annen faglig utvikling. Vårt viktigste mål er at vi har alle med oss tilbake når dette er over, og at det går så raskt som mulig.

Strategien i både Trondheim og Oslo er å permittere bredt for å så raskt som mulig være ferdig med dette. Når vi kaller folk tilbake skal alle vite at dette ikke gjentar seg. I praksis betyr det alle uten oppdrag og som ikke er ledere. På den måten vil alle raskere komme tilbake.

Og så er det selvsagt det viktige salgsarbeidet. Selv om markedet er tungt, finnes det aktivitet. Vi aner at aktivitet rundt utredninger og tidligfase strategi er i økning. Dette borger for flere utlysninger på implementering om litt tid. Vi har ingen konkret rekruttering det første halvåret, slik at vi kommer til å bruke all vår tid til å finne oppdrag til permitterte.

Samtidig er det viktig å pressisere at dette ikke vil få noen konsekvenser for våre kunder. Ingen konsulenter i oppdrag permitteres, og straks det vil bli behov for ekstra kapasitet eller kompetanse hos våre kunder vil vi hente permitterte tilbake.

Fra Startskudd 2022. Vi kommer fortsatt til å investere i kompetanse og faglig utvikling.

Har du spørsmål eller lurer på noe?

Ta gjerne kontakt med meg på epost til oms@variant.no eller på telefon med nummer 928 07 375.

--

--

Ski- og fjellentusiast med forkjærlighet for ord og uttrykk. Opptatt av å bygge kultur og forretning. Daglig leder i Variant AS